Naslovna Srbija Вучиќ во живо, драматично се обрати до јавноста: Имате рок од 1...

Вучиќ во живо, драматично се обрати до јавноста: Имате рок од 1 месец да го предадете оружјето

Српскиот претседател Александар Вучиќ, попладнево се обрати до српската јавност, во Дневникот на РТС.

Претседателот Вучиќ зборуваше за актуелните прашања по двата страшни масакри што ја снајдоа Србија, како и за мерките што се предлагаат.

„11 години давам се од себе, 11 години се борам. За три дена главна вест повторно ќе ни биде КиМ, бидејќи знам какви проблеми не чекаат, некој ќе треба да ги реши тие проблеми. 11 години се трудев да не украдам ни динар, затоа што верувам дека така се однесуваат чесните луѓе, да не се збогатат и да направам се што е можно за мојата земја, бидејќи јас сум виновен за тоа, вие не сте виновни за ова во Јабуковац, Лесковац, Иванча. Нема проблем.Сакате наши оставки? Ќе разговараме. Имате работи за кои не е ничија вина. И тоа е животот, така се случува кога некој ќе загине во сообраќајна несреќа. Па што правиш со вакво нешто?”

„Деновите на жалост траат уште четири часа, но жалоста ќе трае со месеци. „Треба да излезете од најтешките денови за да ја водите државата“.

„Се сеќавате ли на Лесковац, Јабуковец… Дали некој поради тоа организираше масовни демонстрации? Не. А после Иванча? Зошто не си поднесе оставка од градоначалник? Не те интересираше“. „Што сакате да правиме како држава? Да ги малтретираме родителите затоа што нивните возрасни деца се вакви или онакви“.

„Велат, деновите на жалост се одложени поради натпреварот?! Да беше поинаку, ќе рекоа, Вучиќ не го пушти Партизан да оди понатаму“. „Никаде во светот не се вика протест ден по вакви трагедии. Ова не ви го кажувам како лидер на партија, туку како претседател на Републиката“.

„Издржав преку 1.000 дена разни демонстрации. Тоа е мојот последен мандат, немам проблем со тоа. Ви велам дека тоа што го правите е многу лошо. Но, за ваков проблем не прави ништо. смисла. Тоа е навреда за жртвите. Некои не ги ни закопаа децата, почнаа да велат дека некои луѓе треба да се засолнат“.

Претседателот привлече внимание дека е лицемерно да се суди кои телевизии смеат да емитуваат реални шоуа, а кои не, и праша дали треба да се укинат „Муње“, „Лице со лузни“ и слични содржини.

„Овие трагедии ги загрижија сите родители. Ќе имаме зголемен број на педагози и психолози. Ќе разговараме со експерти“. „Нема мајка што не се радува на тоа што има полицаец што ќе ги брани децата и ќе донесе поддршка што е можно поскоро. Ова ќе го намали насилството од врсниците за 70-80 проценти.

„Како родител ни е најважна мерка од утре полицаец во училиштата. „Ќе имаме 1.200 полицајци повеќе од бројот на пензионираните, ако имавме за секое училиште“.

-Вратете го оружјето! Никој нема да ве праша од каде и кога“, вели претседателот за повикот на МУП за предавање на нелегалното оружје. „Од утре земаме нелегално оружје, имате еден месец да го донесете без никакви последици, само донесете го и оставете го.

„Во Собрание ќе ги зголемиме казните за нелегално оружје, после ќе влезе полиција, па ако се согласите на 10-15 години затвор, тоа е глупава одлука. Нас не не интересираат изговори, дедо ми ме остави од војната, затоа што може да се убие со тоа“.

„Втората мерка е намалување за 90 проценти на кратките цевки кои најчесто се користат во ликвидации. За прв пат воведуваме обврска. Нека останат 50.000 луѓе со дозволи, еднаш годишно ќе се контролираат. Кога ќе добијат покана, мора да се јават во рок од 48 часа.