Naslovna Srbija Шокантно но реално, детето монструм може наскоро да си оди дома?

Шокантно но реално, детето монструм може наскоро да си оди дома?

Кој закон важи за детето монструм, кое уби и повреди повеќемина пред неколку дена во Белград?

Адвокатот Вељко Делибашиќ за ТВ К1 рече дека во моментов за него важи Законот за заштита на лицата со ментална попреченост. „Тој отишол во психијатриска установа, бил извршен преглед, мајка му дала согласност да биде сместен таму. И без таа согласност може да биде принудена да биде сместена таму.

По првиот притвор, судот во не- парничната постапка ја продолжува таа мерка за три до шест месеци со согласност, но во овие екстремни случаи како овој, може да ја продолжи мерката без согласност на мајката, при што судот ќе ја ревидира својата одлука на секои три месеци дали тој може да биде притворен. психијатар ќе направи преглед“, вели Делибашиќ.

„Доколку психијатарот верува дека постои ментално растројство кое го оправдува задржувањето – ќе го определи задржувањето без разлика на согласноста на родителите.

Потоа ќе се побара совет од најмалку двајца психијатри и уште еден лекар и потоа ќе одлучат дали треба да го задржат или не .Ако тие решат така, тогаш во продолжение на приказната судот одлучува врз основа на тие мислења дали ќе го задржи или не. Во редовната постапка се бара или согласност од пациентот или неговиот законски застапник

Во екстремни ситуации кога ќе го загрози сопствениот живот или здравјето и здравјето на другите луѓе може да биде притворен без таа согласност без разлика на возраста.Сега се применува таа постапка.

Што е најголемиот проблем? Што ако нема некакви ментални нарушувања, ако не е болен?

И најверојатно, земајќи го предвид начинот на кој се однесувал. момчето си оди дома.

Нашето општество не беше подготвено за ваков вид на криминал и не предвиде механизам за екскомуникација на такво чудовиште од нашето општество“, рече адвокатот Вељко Делибашиќ за К1, а пренесе Мондо.