Naslovna Zivot Проговори првата комшика од зградата каде живеело детето: Му велев на татко...

Проговори првата комшика од зградата каде живеело детето: Му велев на татко му, зошто го носиш во стрелана, што ти треба тоа

Го познавам од раѓање, нашите деца се дружеа заедно. Ништо не укажуваше на тоа дека може да се случи таква трагедија. Кој е сега виновен? Постојано се прашувам зошто, зошто и зошто? Што се случи со него“, вели соседката на момчето убиец (13) кое уби осум деца и чуварот Драган Влаховиќ во  основното училиште „Владислав Рибникар“.

На вратата од станот нема ништо што укажува дека токму зад таа врата момчето го смислувало својот пеколен план последниот месец и дека токму од тоа место излегло со оружје и парче хартија со имињата на врсниците кои сакал да ги ликвидира, пренесува српски Курир.

Првата сосетка на семејството, која била и на одмор со нив, и го сака како свое дете, вели дека не можела да поверува кога слушнала што се случило.

– Кога слушнав што се случи, не ми падна на памет, ниту во најмрачните мисли, дека ова му се случило на убаво семејство. Мојот сосед ми вика, плаче, вреска. Тој го кажува она што штотуку слушнавте дека го направил. Бев во пижами, немав сила ни да облечам тренерка и да одам таму кај нив – се присетува жена чиј внук оди во истото училиште каде се случи крвавиот масакр.

– Се разболев од тага и беда. Го познавам од раѓање. Како и да го гледате, тој е убав, висок, убав, паметен, одличен ученик. Во секој поглед е натпросечен, победи на сите училишни натпревари. Играше и кошарка. Беше малку тивок, но и неговите родители не зборуваа. Знаев да го прашам татко му, знаејќи дека одат на тоа стрелиште: „Па, не ти е доста од војната, зошто го имаш тоа оружје, зошто одите во стрелана?“ На прашањето какви родители се тие, таа одговари:

– Прекрасни, фини, скромни луѓе… Нашите деца се дружеа заедно. Ништо не укажуваше на тоа дека може да се случи таква трагедија. Кој е сега виновен? Можеби татко му што го однел таму на тоа стрелиште и го заразил со тоа – се прашува таа? Се сомнева дека семејството некогаш ќе се врати на оваа адреса.

Во едно се согласуваат уште неколку соседи од зградата: никогаш не замислувале ваква невидена трагедија од негова страна.

– Тоа е убаво семејство, незамисливо е да пречекаа. Момчето секогаш се поздравуваше, ми се нудеше да ги носи моите торби за пазарење кога ќе ме видеше во лифт, сите сме во шок, што да ви кажам – вели друг сосед, а пренесува курир.рс