Naslovna Zivot Експеримент со тинејџери – 8 часа беа оставени без интернет и мобилни,...

Експеримент со тинејџери – 8 часа беа оставени без интернет и мобилни, она што им се случувало е шокантно

Во 2013 година, детскиот психолог од Санкт Петербург, Екатерина Мурашова, спроведе многу интересен експеримент. Таа побара од 68 тинејџери на возраст од 12 до 18 години да се откажат од сите свои електронски уреди; односно да ги исклучат мобилните телефони, компјутерите, телевизорите, таблетите, видео игрите и да не комуницираат со никого.

Она што им беше дозволено во тие осум часа беше да пишуваат, цртаат, читаат, пеат, шетаат и се занимаваат со слични активности. Резултатите во најмала рака беа шокантни и сметајте дека експериментот е спроведен пред десет години, кога технологијата сè уште беше многу помалку распространета отколку денес.

Од 68 учесници, само тројца го завршија експериментот – едвај девојче и две момчиња. Тинејџерката осум часа ги запишувала своите чувства во дневник.

Едно од момчињата помина осум часа правејќи макета на едрилица, со пауза за ручек и шетање на кучето. Другиот прво ги сортираше и систематизираше своите колекции, а потоа се занимаваше со пресадување цвеќиња. Ниту еден од нив немал негативни емоции за време на експериментот и не забележал појава на „чудни“ мисли.

Тројца учесници во експериментот пријавиле дека имале „самоубиствени мисли“ и пет доживеале напади на паника. Кај 27 тинејџери евидентирани се симптоми како гадење, потење, вртоглавица, топлотни бранови, стомачни болки… Речиси секој од нив пријавил чувство на страв и вознемиреност, пренесува порталот „21mm.ru“.

Интересот и возбудата пред нова ситуација и соочување со себе стивнаа кај речиси сите учесници до почетокот на вториот или третиот час. Само десет тинејџери кои го прекинаа експериментот почувствуваа вознемиреност по три или повеќе часа осаменост.

Што направија по експериментот?

Речиси секој се обидел да заспие во одреден момент, но никој не успеал да ги искорени „глупавите“ мисли кои опсесивно им се вртеле во главите.

По завршувањето на експериментот, 14 тинејџери веднаш влегле на социјалните мрежи, 20 контактирале со своите пријатели, тројца со родителите, а петмина отишле да ги посетат своите пријатели.

Останатите ги вклучија телевизорите или почнаа да играат компјутерски игри. Покрај тоа, речиси сите веднаш вклучија музика или ставија слушалки на ушите.