Naslovna Srbija Сѐ му било испланирано – вештачењето на телефонот на момчето покажа шокантни...

Сѐ му било испланирано – вештачењето на телефонот на момчето покажа шокантни сознанија

Момчето кое пред два дена во ОУ „Владислав Рибникар“ уби осуммина негови врсници и училишниот чувар Драган Влаховиќ и рани седум лица, детално го испланирал убиството, но и како да го избегне затворот. , покажа неговото вештачење.телефон, дознава „Блиц“.

Како што е утврдено, момчето-убиец планирал масовно убиство еден месец, а она што било откриено со прегледување на неговиот телефон е застрашувачко – момчето свесно го извршил убиството на своите врсници и училишниот чувар бидејќи непосредно пред злосторството, тој го пребарал Кривичниот законик на Србија на Интернет за да истражи дали децата можат да бидат кривично одговорни.

„Врз претресот, констатирано е дека нападот во училиштето го организирал сега бидејќи знаел дека до 14-тиот роденден му преостануваат уште нешто повеќе од 2 месеци и дека има уште толку време од кривична одговорност доколку сторил кривично дело“, вели изворот на „Блиц“ запознаени со случајот.

Исто така, како што е утврдено, детето гледало блокбастер за масакр во училиште во Америка ноќта пред масовното убиство. Неколку часа подоцна извршил страшно злосторство.

Како што изјави Веселин Милиќ, шеф на управата на Град Белград по трагедијата, тој рече дека ова е огромна човечка трагедија. Тој нагласи дека целото злосторство се подготвувало еден месец.

Милиќ на конференцијата го покажа и списокот што го нашле во станот на момчето убиец. На него биле испишани имињата на учениците кои планирал да ги убие. Покрај тоа, тој имал прецизен план на училиштето, со означен влез и излез. Сè што досега е утврдено во истрагата за невидената трагедија покажува дека момчето намерно и планирано ги убил своите врсници и училишниот чувар.

Тој не бил под дејство на алкохол или психоактивни супстанци, а уште позастрашувачки е што за време на полицискиот распит, освен што не се кае за стореното дело, се однесувал дрско додека зборувал за жртвите.