Naslovna Vesti Кралот е крунисан – еве што мораше да се заколне дека ќе...

Кралот е крунисан – еве што мораше да се заколне дека ќе прави Чарлс

Боже чувај го кралот Чарлс“, извикуваа сите во Вестминстерската опатија.

– Господа, еве ви го претставувам кралот Чарлс, вашиот несомнен крал. Сите вие ​​кои дојдовте денес да ја покажете својата чест и служба, дали сте подготвени да го сторите истото.

Доби и кралска одора, кугла (златен глобус со крст) и кралско жезло.

Церемонијата започна во точно напладне во 12:00 часот и траеше околу два часа, под водство на духовниот лидер на Англиканската црква, надбискупот Џастин Велби.

На овој престижен настан присуствуваат членови на кралското семејство а принцот Хари дојде сам без сопругата Меган.

Кралот Чарлс трети се заколнал дека ќе владее со нациите и териториите според законите и обичаите.

Тој, исто така, се заколна дека ќе спроведува закон и правда со милост и дека ќе ја поддржува протестантската реформирана религија.