Naslovna Zivot Сослушан таткото на момчето убиец, еве за што е обвинет – најверојатно...

Сослушан таткото на момчето убиец, еве за што е обвинет – најверојатно ќе оди во притвор

Таткото на момчето денеска е сослушан во Вишото јавно обвинителство во Белград поради сомнение дека сторил кривично дело Тешки дела против општата безбедност од член 288 ст.2 во врска со член 278 ст.1 од Кривичниот законик.

Се сомнева дека таткото претходно го обучувал својот 13-годишен син да ракува со огнено оружје и муниција така што го однел во стрелачки клуб да вежба гаѓање цели со огнено оружје и покрај тоа што детето има 13 години и дека таквата активност и обуката очигледно не е соодветна за неговата возраст.

Исто така, како што се сомнева, таткото постапил спротивно на одредбите од член 32 став 1 од Законот за оружје и муниција и член 2 став 1 од Правилникот за просторни технички услови за безбедно чување оружје и муниција, бидејќи не да се обезбедат услови за безбедно сместување и складирање на оружјето и муницијата за да не може да дојде во сопственост на неовластени лица, односно да се заклучи и одделно да се одвои во сефови, каси или слични ормари кои не можат лесно да се отворат.

Се сомничи дека од неговите дејствија на 03.05.2023 година неговиот син К.К успеал да добие пиштол „ЦЗ сенка“ калибар 9х19мм и пиштол „Ругер МК“ калибар 22 мм ЛР, за што пријавениот поседува дозволи. од надлежен орган, а кои пронашле во непрописно обезбеден метален сеф во плакарот лоциран во холот на станот.

Детето со себе однело оружје и муниција во основното училиште „Владимир Рибникар“ во Белград, каде што вообичаено го посетува, каде испукало голем број истрели и убило еден обезбедувач и осум ученици, а тешко ранил шест ученици и еден наставник.

На рочиштето осомничениот негираше дека го сторил делото и детално ја изнесе својата одбрана.

Обвинителството ќе му предложи на судијата за претходна постапка на Вишиот суд во Белград на осомничениот да му одреди притвор за да не влијае врз сведоците, за да не го повтори кривичното дело за краток временски период и поради вознемирување на јавноста. Потсетуваме дека К.К. не е кривично одговорен затоа што според важечките прописи, бидејќи нема наполнето 14 години.

Истиот е сместен на опсервација во соодветна психијатриска установа за деца и младинци.

Извор: Курир.рс