Naslovna Zivot Се огласи Јелена, медицинската сестра која снимаше жена на пороѓај и објави...

Се огласи Јелена, медицинската сестра која снимаше жена на пороѓај и објави на Тик-Ток – и во Србија сличен случај како кај нас

Додека кај нас не стивнуваат реакциите за анестезиологот од Тетово, кој снимаше пациенти, сличен скандал ја тресе Србија.

Медицинска сестра, инструментарка од ГАК „Народни фронт“ која снимаше жени за време на операција и директно емитуваше царски рез од операциона сала, ги вознемири социјалните мрежи.

По скандалот таа се огласи на оваа социјална мрежа, а потоа целосно исчезна од платформата.

– Сакам да ја објаснам снимката во живо што се емитуваше од мојот профил во периодот од 04:00 до 05:00 часот на 26.04.2023 година. Видеото е создадено ненамерно.

Во ноќната смена сите сме свесни дека во ходникот е забрането користење на мобилни телефони, но кога не повикаа на итен царски рез, јас само го оставив телефонот потпрен на држачот за ракавици, несвесен дека камерата се вклучи. и се емитуваше во живо на Тик Ток.

Пред поканата во салата, гледавме Тик Ток и тоа беше последното нешто што остана. Од снимката се гледа дека никој во салата не знаел дека телефонот снима и се емитува во живо. Видеото е создадено спонтано – рече таа и додаде:

– Покрај пациентот, се гледам и себеси како се подготвувам за операција и учествувам во неа. Се извинувам на пациентот чија приватност е нарушена, на семејството на пациентот како и на пошироката јавност.

Веќе 14 години сум медицинска сестра – оператор на инструменти и во текот на целиот мој работен век односот помеѓу пациентот и медицинската сестра го градам врз основа на принципите на сестринската етика и според добрите правила на професијата.

Искрено жалам што имаше пренос во живо бидејќи моите активности на Тик Ток беа фокусирани главно на моето семејство, пријателите и на едукативна содржина што не содржеше лични податоци во ниту едно видео или беше во спротивност со медицинската етика.

Уште еднаш повторувам дека ми е длабоко жалење и искрено се извинувам на пациентката, нејзиното семејство, клиниката што ме храни, сите мои колеги и целата јавност – напиша Јелена.