Naslovna Zivot Се појави нов сој од вирусот – еве кои се симптомите

Се појави нов сој од вирусот – еве кои се симптомите

Нов вид на коронавирус, Arcturus, се појави на радарот на експертите за заразни болести ширум светот, откако избувна во Индија, каде што се верува дека е одговорен за новото зголемување на пациентите со Ковид-19.

Светската здравствена организација (СЗО) внимателно ја следи новата варијанта на вирусот, но експертите за заразни болести посочуваат дека поголемата заразност не значи автоматски и поголем број на тешки случаи.

На ист став е и д-р Дарко Ножиќ, инфектолог, кој потврди дека новиот вид на коронавирусот „Арктурус“ е позаразен од претходниот сој „кракен“, но и дека, како што сега стојат работите, не се поврзува со тешки форми на болеста.

Како што објасни Ножиќ, новиот сој се појавил во јануари и бил регистриран во повеќе од 20 земји, а Светската здравствена организација е загрижена поради тоа и смета дека предизвикал голем пораст на случаите во Индија.

Кои се симптомите? Новиот вид, наводно, предизвикува треска и кашлица, течење на носот и главоболка, класични симптоми на респираторна инфекција и минлив конјунктивитис кај децата.

Сепак, Ножиќ објаснува дека стравот од новиот вид доаѓа од фактот што Индија имала повеќе од 500.000 смртни случаи од корона, па затоа се загрижени за зголемувањето на новиот вид и почнале да враќаат некои мерки, а болниците имаат обука за можен повторен прием на голем број пациенти.

– Во Индија се воведуваат уште некои мерки, бидејќи се плашат. Овој нов вид не се покажа како попатоген. Сè уште е рано, откриен е дури од јануари и не се смета дека е поврзан со потешки форми на болеста. Најзаразно е, бидејќи вирусот мора да се менува за да живее и преживее, а кога ќе се промени е позаразен – објаснува за ТВ К1 инфективот.

Тој додава дека кога ќе стигне до тој стадиум, вирусот лесно се размножува и лесно се пренесува од едно на друго лице, па затоа е, во секој случај, попренослив од претходниот „кракен“.

Како што истакна, не се евидентирани тешки форми на болеста.

Ножиќ вели дека е тешко да се одреди индексот на заразност на новиот вирус.