Naslovna Zivot Нов предизвик ги „полуде“ српските деца во училиштата

Нов предизвик ги „полуде“ српските деца во училиштата

Основците во Србија имаат нов предизвик, кој го нарекоа „папарацо лов“. Некои од нив тајно снимаат дете на училиште и тие видеа ги објавуваат на социјалните мрежи, открива српски Курир!

Како што дознава Курир, овој предизвик неодамна се појавил во некои српски осумгодишни училишта, а група ученици, откако ќе избереле жртва, организираат и тајно го снимаат тоа дете. Видеата ги објавуваат на социјалните мрежи за да ги исмеваат.

– Моето дете е второ одделение и таа е жртва на овој страшен предизвик, немам социјални мрежи, а дека е жртва сосема случајно дознав од мајка.

Ја снимале тајно учениците од погорните одделенија, а ја избрале затоа што, како што велат, е поинаква, различно се облекува и оди. Се свртев кон учителката, која ме праша дали сум сигурна во тоа, се обратив и до директорот на училиштето, ќе видиме дали нешто ќе направи – изјави за Курир очајна мајка од Белград.

Таа е загрижена дека тоа може да се претвори во посериозен проблем и видеата од нејзиното дете да завршат на социјална мрежа. Психотерапевтот Јелена Манојловиќ истакнува дека тоа е кривично дело, но дека децата не можат кривично да се гонат.

– Живееме во време во кое никој нема приватност, децата откриваат повеќе отколку што треба, но повторно, родителите се тие кои треба да бидат повнимателни што прават нивните деца и каква содржина гледаат на Интернет.

Живееме во ера на реални шоуа и пејачи кои продаваат криминал, дрога, коцкање, алкохол, брз живот… Патологијата всушност стана нормална, се се преврте наопаку – предупредува Манојловиќ.

Таа додава дека целото општество тргнало во погрешна насока и дека е потребно многу енергија за да се заштитат од се.

– Тоа што овие деца го прават во овој предизвик е загрозување на безбедноста на уште едно дете кое било следено и снимено. Не би било лошо доколку се смени законот и родителите на тие деца одговараат кривично за постапките на нивните деца. Ни треба некое волшебно стапче кое ќе го врати разумот на луѓето – нагласува Манојловиќ.

Извор: Курир.рс Фото: Илустрација/пексел