Naslovna Zivot Додека јас црнчев во Германија, таа „ВАДЕЛА ОЧИ“ со друг! Ама ти...

Додека јас црнчев во Германија, таа „ВАДЕЛА ОЧИ“ со друг! Ама ти простувам – ВРАТИ МИ СЕ!

Редовен читател ни испрати писмо, многу емотивно и љубовно, упатено кон неговата сопруга која после 15 години брак го оставила за друг.

Овој напа-тен човек и после сè што поминал, сè уште ја сака жена си и вели дека ќе и прости ако му се врати. Еве го неговото писмо:

„Животот е приказна, никој не е идеален, секој греши! За некоj е бајка, а за некоj драма! Кој како ќе си го направи! Мојата пресвртница од бајка во драма започна на 01.12.2019 кога мојата сопруга остана во Македонија, а јас бев заминат во Германија за подобра иднина.

Од 2016 година таа редовно доаѓаше кај мене, ме посетуваше сè до 2019 години и беше личен сведок за сите м аки низ кои поминав. На крај заслужив да ми испрати имејл со кој ми подарува слобода (развод) без притоа да ме информира дека заедничките финансии ги однела со себе!

Замислете на каков к укавички и детски потег се осмелила. Цела година б ега од мене и се крие, ме б локира на сите социјални мрежи, не се јавува ниту на телефон. А така ми велеа:

Кој си ја има мувата на капата, ќе се к рие… Штета, така проблеми со кри-ење не се решаваат.

После 15 години брак и пож-ртвуваност, заслужив барем да ме седне на едно кафе и искрено во очи да ми каже дека има друг маж во нејзиниот живот. Тогаш со две раце ќе и потпишев раз-вод и немаше во трошоци да влегувам, да прежи-вувам кош-мари и да живеам во надеж.

А знаеше во каква ситуцаија бев, успеав и стан да изнајмам за нас. Таа знаеше дека јас не-мам сло-бода, дека работам по цели денови и се бо-рев за нас.

Мене образот ми е чист и пред никој не се сра-мам да седнам и да кажам, а ти си таа што 3 години си се преправала во нешто што не си! Знаеше како се ма-чам а си се фатила со друг! Ти си таа што имала потреба од сло-бода, а не јас како што ми пишуваш на мејл.

Како можеш после сè што поминавме заедно, после сите наши планови, после сите наши проблеми, сите нер-вози, сите пони-жувања што ги претр-певме и издржавме, спиење на автобуски станици, во автомобили, сите тр-агедии и см-ртни случаи што ги надминавме, за-виста и љу-бомората од другите што се обидуваа да ни го уни-штат идеалниот брак што го имавме…

Спи-ев со пет души во соба во мал стан, со секакви кри-миналци бев примо-ран да делам соба, се бо-рев кр-внички за побрзо да стигнам до овој степен сега до кој конечно дојдов, ле-жев по б олници додека ти ми даваше лаж-на надеж и на крајот кога успеав да застанам на нозе, ти ме ос-тави сам и ме за-глави.

А убаво ми велеа пријателите: „не се остава жена сама, макар леб и сол јадете, ама земи си ја!“ А јас не, бу-дала, не сакав ти да се ма-чиш и чекав да се средам па да дојдеш на готово.

Ми викаа дека имаш друг, ама јас на половина Скопје не му верував, се противев и те бра-нев, те слушав само тебе, во тебе имав преголема доверба…додека не видов со свои очи.

Не заслужуваш после ова очи да ти видам, тр-пев и се ма-чев за нас двајцата, за да успееме со надеж за подобра иднина, за нашите идни дечиња… во подобра држава и постабилна.

Ти напишав на имејл дека за тебе тука секогаш ти се отворени вратите и кога ќе се сми-риш да ми се вратиш. Другите ме учат да не ти простувам и да си најдам друга, подобра жена од тебе. Но јас тебе те сакам!

Те сакав со сето срце и душа, сè ти дадов и ти подарив, од имот до душа. За мене бракот е нешто свето и пред Господ се за-колнавме дека ќе бидеме заедно и во добро и во з ло се додека с мртта не нè раздели. Бракот е љубов, издржливост, трпение, решавање на проблемите, давање шанси, простување, помагање…. ниеден брак не е идеален.

Но очигледно за тебе бракот бил само тоалетна хартија или спас од моментната состојба, смислена за подобро утре. Не викам не, и јас сум гре-шел и јас не сум цвеќе за мирисање, сме се ка-рале 3 години, сум бил без редовни од-носи, нер-воза, последната година ме фаќаше деп-ресија па по телефон ти се за-канив и кажав лоши работи дека ќе те у.. ијам или дека нашето куче што мојата другарка го купи за нас дека ќе го у.. ијам, работи што не ги мислев вистински, во ефек-тна состојба кажано такво нешто се само зборови по телефон.

И плус да сум таков пси-хопат каков ме преставуваш, немаше тука да те викам каде во Гер-манија жените се заш-титени строго со закон, туку самата знаеш зошто се зака-нував да не дојде до ова сега што дојде. Чувствував дека стои трето лице тука помеѓу нас, ама за тоа една година се извинував, испопла-кав и се покајав. Мислев дека за тоа бараш развод.

Самата си сведок низ што сè поминав, попуштив и со нер-вите, ама од тоа ништо не направив зошто те сакам.

Кога стануваше збор за на нотар пред два месеци да потпишам, не се плашеше од мене тогаш, а сега да ми велиш дека те вознемирувам или дека твоите ги вознемирувам, ме правиш пси-хопат и ќе си ме пријавела за возне-мирување, а јас со твоите во најдобар ред ги почастив, испив кафе со нив и си отидов само да се уверам во ова.

Ти не ме пов-реди само мене, пов-реди и разо-чара многумина кои те сакаа како своја ќерка, снаа, стрина и те доведоа до овој степен каде што си сега. Ти помагаа во секој поглед. Има нешто што не се учи мила моја на факултет, а тоа е да бидеш човек пред сè со душа и чувства. А ти тој предмет не си го положила! За жал!

Кога отидов јас во Германија и оставив сам, болен и едиствен родител со три инфаркта и два мозочни у дари, внуци, брат ми (со договор и ветување дека за да се изборам тука за ти да дојдеш за наша подобра иднина), зема кредит за нас двајца, ме прати тука по твоја иницијатива со изговор дека мала ти била платата, државата не ти чинела…

Сè додека не рипна со плата и позиција ме тераше да не се откажувам од тука и кога ми беше најтешко, кога сакав 3 пати да се вратам ти ме тераше да останам, а сега ми викаш јас сум отишол сам, дека сум те напуштил.

Жал ми е што изгубив 15 години со човек кој нема чувства и душа. А што сè не направив за нас двајцата и колку се трудев да успееме, само ти знаеш! Нормално дека и ти вложуваше и се жрт-вуваше за бракот што е вистина! Ама џабе кога не знаеш да цениш и кога го фрлаш тоа во вода толку лесно.

Само едно ми е жал ама во ситуацијава, можеби и најдобро е вака што излезе. Барем тој што ќе биде со тебе да се пази да не ти верува! Господ што не ми даде дете со тебе, а знаеш колку сакам, ама вака што направи само ме спасил да не се врзувам со тебе со дете. Да ме оставеше и побегнеше сега кај ќе ми беше крајот, животот сакав да си го од-земам двапати за тебе!

Досега требаше да сфатиш: Животот не е убав од топлината на шетањето, лаж-ниот живот, убавата позиција и кариера, семинарите и лаж-ните ветувања од пријателките што ти љу-бомореа, диската, ноќниот живот…

Животот е убав од топлината на домот каде што доаѓаш исполнет со маж, деца! А ти се изгуби а и јас покрај тебе! Ку-кавички преку маил да прекинеш брак и после да не сакаш да пишуваш или слушнеш, доволно говори за тоа колку не знаеш да цениш!

Да ле-жам во б олница од ш лог, сите да ти кажат и ти да не веруваш, па душ-ман да беше немаше вакво нешто да му направиш и да не ме сакаше ќе ми се јавеше, човек ќе испаднеше и ќе прашаше како сум. Слики ти пратија блиските…

НАЈМНОГУ ОД СÈ МЕ Б ОЛИ ПОСЛЕ 15 ГОДИНИ, ДА НЕ СЕ ЈАВИШ ЦЕЛА ГОДИНА, МЕ СМЕТАШ КАКО НИКОГАШ ДА НЕ СУМ ПОСТОЕЛ НА ОВОЈ СВЕТ, Како ништо да не сум направил за нас….

Луѓе ќе се разведат па пак човечки ќе седнат на кафе, ќе ги рачистат односите како луѓе, или ќе се слушнат на телефон, ќе прашаат само дали си ж ив без разлика што имаш друг, а ова на што личи? Б ЕГАЊЕ, К РИЕЊЕ, Б локирање, ајде јас ако сум ти зг-решил, ама што ти зг-решиле моите внуци, мојата Фамилија, Блиските Роднини, Кумови и Пријатели.

Јас сè уште ги имам твоите, комуницирам со твоите Блиски, зошто пријателките те натераа да влезеш во Голем Г рев и сега не ти е чист образот ни да се јавиш зошто ги послуша, ОВА СЕ НИВНИТЕ ЗБОРОВИ: „Фати си друг најлесно ќе го заборавиш, остај го таму он не те сака тебе.“

Како можеше мила моја, не си ти таа што ја знам, се из-губи скроз, затоа Жена не се остава самата далечина си го прави своето, цела Година да ме л ажеш да ми даваш лажна надеж на Нотар додека не ти потпишав, дека ќе се земевме за твојот роденден Октомври 29 тоа е обичен лист хартија раз-водот тогаш не се плашеше од мене???

Пред два месеци, да собирам документи, да кажувам на сите дека не си ти крива ќе се покае ќе се смириме што сите ми викаа Бу дала се уште ти верувам после сето ова што ми го приреди и најбитно да ме л ажеш дека ме сакаш? Зар не те г ризеше с овест зар не ти беше жал тоа што го правиш ? Што човек беше? Со кого сум делел кр-евет јас ?! Зошто кажи ми!

Да не те из-неверив во Брак, да не идев по кафани? да не се коцкав? да не не беше почитувана, сакана? Може г решев што бев аг-ресивен ама за наше добро те терав со сила да завршеше со обврските и да дојдеше тука што побрзо тоа беше мојата најголема грешка. Од сите од мене и моето семејство беше гледана како своја ќерка.

После 1 година ти сфати дека не ме сакаш?! Дека не сме еден за друг ? Дека си била мал-третирана ?! Барај си оправдание само !!! И тоа после 15 години го кажуваш! И така лесно отфрли се ! Единствена вина ми е што жр-твував сè само да те направам среќна и да ти ја исполнам најголемата желба да имаш своја Фирма, Фамилија, дечиња и да си среќна тука во добра држава, што тоа беше и твоја лажна цел и идеја!

Да ме сакаше толку кај тебе ќе ме вработеше ти мене ќе ми се зака-нуваше да дојдам долу, а не да ме лажеш има па после нема работа, све ги чувам пораките!!!Лесно е од таму исклучи фб и инстаграм фати си друг за толку брзо време  и уживај не се замарај!  Така најлесно и најбрзо се заборава се!

Тоа ли беше новиот почеток за тебе уште пред да идеш од тука да ла-жеш на суд дека сум те на-пуштил и незнаеш ни кај живеам. Мила моја можеби мојата добрина скапо ме чини спрема тебе, Но тебе твојата зл-оба двојно повеќе ќе те чини Кога … тогаш. Запомни!!!

Гледа Господ каде и да си ! Жал ќе ми биде мила моја ако еден ден се к аеш за сево ова што го направи, ама уште од овој момент можеш да ме заборавиш како да си ме у-била исто и така не си тии таа Мила Моја што сите ја знаеме, немаш Чувства веќе! ( ова не го напишав вака јавно нешто за да се правдам за пред вас, Господ гледа па нека суди ! Го напишав за да не ме за-марате никогаш повеќе во животов со мојата бив-ша жена, зашто за таа особа не сакам да слушам да не ме б оли, се уште ја сакам не е свесна што прави).

А воедно и не сакам следниот што ја има да му се случи ваков ш лог после толку години, барем други да не бидат пов-редени и да бидат внимателни.

П.С. Мало е Скопје, многумина ја знаат вистината, ти реков дека кога-тогаш ќе се дознае. Развод не се случува од една обична караница. Биди жива и здрава, среќна, од се срце ти посакувам, зошто јас тебе не те мра-зам ниту можам да те мра-зам зошто те сакам со сето срце и душа …нека ти е Господ на помош….

Фото: Илустрација

Името и презимето познати на редакцијата.