Naslovna Vesti Медицинските сестри масовно си го бараат „чарето“ надвор – се селат од...

Медицинските сестри масовно си го бараат „чарето“ надвор – се селат од Маекедонија, но еве како е во соседството

Изминатите години, по либерализацијата на шенгенот, многу работници од најразлични струки, се селат на запад, во потрага по подобра заработувачка.

Сепак, она што најмногу загрижува е одливот на медицински персонал, доктори, сестри и помошен персонал.

Најчесто одат во западно европските земји, пред се Германија, како и Италија, Шведска, Швајцарија, Австрија, но се повеќе заминуваат и во прекуокеанските држави.

Ова се случува во Македонија, но и соседството. Годинава Косово ќе го напуштат повеќе од 1.000 медицински сестри. Од 220 медицински сестри кои годинава го напуштиле Косово, 40 отсто работеле во јавно-приватниот сектор.

Претседателот на Синдикатот на косовските медицински сестри Перпарим Бериша денеска изјави дека годинава се очекува повеќе од 1.000 медицински сестри да заминат во земјите на Европската Унија.

„Според податоците, повеќе од 2.200 медицински сестри се на курсеви и имаат договори со германската држава“, изјави Бериша за приштинските медиуми.

Тој вели дека земјите како САД, потоа Холандија и другите членки на ЕУ почнале да примаат медицински сестри од Косово. Егзодус на медицински работници има и од други земји. Македонија и Србија не се имуни.

Дури, имаше случаи од претходните години кога Хрватска бараше лекари за дел од нејзините острови каде бројот на пациенти е мал, пренесува порталот Фактор.