Naslovna Zivot Голема лага во еден од најпознатите Ју хитови- по 25 години е...

Голема лага во еден од најпознатите Ју хитови- по 25 години е откриена грешката

Саша Лошиќ ака Лоша е босански и поранешен југословенски пејач и фронтмен на рок групата Плави оркестар.

Уште во неговите средношколски денови, на почетокот на 1981 година, Лошиќ го основал својот прв бенд, „Шевин оркестар“, кој бил претходник на „Плави оркестар“.

Песната „Суада“, заштитен знак на Плави оркестар, Лошиќ и Павичиќ ја напишале заедно во четврто одделение средно училиште.

Од 1985 година до почетокот на војната во Босна и Херцегодина бил водач и фронтмен на Оркестарот. За време на војната во Босна и Херцеговина, Лошиќ се преселил во Љубљана, каде што започнал да работи како дизајнер и маркетинг експерт.

Во 1997 година, заедно со браќата Ќеремида, повторно го обнови Плави оркестар. По војната се вратил да живее и работи во Сараево .

Песната „Боље бити пијан него стар“ како што е познато ја испеа групата „Плави оркестар“ многу одамна, поточно, оваа песна е од албумот „Војнички бал“ од 1985 година.

Овој хит е незаменлив дел од растењето за многу генерации, а се пееше низ цела поранешна Југославија.

И денес е еден од најголемите хитови на култната група, а пред неколку децении никој не ја забележуваше нелогичноста во текстот на песната.

Автори на песната со која се случија бројни пијанства и први вљубувања, а која пее за Буца и средношколските денови, ја напишал фронтменот на „Синиот оркестар“ Саша Лошиќ Лоша..

Лошиќ и самиот претходно призна дека навистина има неправилности во текстот, а долги години пва никој го нема забележано, па ни самиот тој.

Имено, стихот од почетокот на песната „Жал ми е што бевме само добри пријатели“ (Žao mi je što smo bili, samo dobri drugovi) не се совпаѓа со рефренот „Вино не знае дека некогаш бевме среќен пар“, (Vino ne zna da smo nekad bili sretni par.

Лоша ова несовпаѓање го виде дури 25 години подоцна, а пред неколку години откри дека бил пијан додека ја пишувал песната.

„Се фаќам размислување, пеам 25 години и никогаш не сум го забележал тоа. И тогаш почнав да копам во песните и видов дека половина од нив се целосно ирационални.

Зборовите немаат врска еден со друг, нема заплет, нема логика. А на луѓето им е гајле“, изјави еднаш Лоша со насмевка за Index.hr.

Како и да е, песната сигурно ќе се слуша долго, долго, и е една од оние кои немаат рок на траење.