Naslovna Zivot Се огласи д-р Вело Марковски: Нагло давање инфузија доведува до прехидрирање со...

Се огласи д-р Вело Марковски: Нагло давање инфузија доведува до прехидрирање со тешки последици

Изминатите денови, јавноста беше вознемирана по информацијата од Битолската болница, за упокојувањето на малата Јана. Доктор Вело Марковски, на својот профил на социјалните мрежи, објасни сѐ околу инфузијата.

„Дехидратација -Од предавањата по инфективни болести Дехидратацијата е голем проблем особено за детската возраст, повеќе од 1 милион и 800.000 деца годишно во светот умираат поради дехидрираност.

Има три степени на дехидрираност: (Загуба на течности и електролити (На, К, Хл); Нарушување на АБС ( крвта =Ph 7,36) ЛЕСНА = 3-5% загуба од телесна тежинач УМЕРЕНА= 6-9% од тт (5-7%)ч ТЕШКА= над 9% од тт (над 8 %)

Клинички знаци (проценка)

-ДЕЦА ЛЕСНА дехидрираност = жед, вознемиреност, раздразливост нормални (пулс,респирации, притисок, очи,урина), солзи има, лигавици влажни, тургор очуван

УМЕРЕНА дехидрираност = жед, вознемиреност/или поспаност (не реагира на допир) пулс-забрзан,респирации длабоки, очи потонати, отсутни солзи, лигавици суви, урина смалена и темна, тургор очуван

ТЕШКА дехидрираност=млитави, поспани-до кома, цијанотични екстремитети, изразито суви лигавици, вдлабната голема фонтанела, брзи и длабоки респирации (нема реакција на груби дразби и солзи), очи халонирани (вовлечени), низок притисок, забрзан немерлив пулс, тургор намален, урина нема

Продолжува на следната страна