Naslovna Zivot Добив, а возачот на автобусот не сакаше да застане на бензинска за...

Добив, а возачот на автобусот не сакаше да застане на бензинска за да се средам – еве што преживеале српски туристи на патување во Италија

Ова е малку неверојатен настан со туристичка агенција, кој на моменти делува смешно, но нашите туристи сигурно не се насмеале за време на нивната „авантура“ во Италија.

Што може да ви се случи на пат, еден патник го известил здружението „Ефективен“ и побарал совет и правна помош. Оваа организација одлучи да не го открива името на агенцијата и други детали додека организаторот на патувањето не се огласи, пренесува српски Курир.

Преку агенцијата платиле петдневно патување со сместување и две ноќевања под името „Римини (Падова, Ферара, Моденеа) Сан Марино“ Италија и патувале од 9-13. март 2023 година

Курир, жалбата и исповедта на патничката ја пренесува во целост:

-На сајтот на агенцијата стои дека патувате со туристички автобус од висока туристичка класа, клима уред, аудио/видео опрема.

На поаѓањето пред „Сава Центар“ не чекаше минибус со капацитет од 30 седишта, без наведената опрема што ја поседуваат туристичките автобуси, а никој не ни кажа за оваа промена, ниту не извести по мејл или СМС. .

Веднаш се посомневавме во техничката исправност на возилото бидејќи пред патувањето немавме потврда за технички преглед.

Поаѓањето беше закажано за 18:00 часот на 9 март со чести паузи (4-5 паузи) во траење од 45 минути со образложение „дека мора да прават паузи бидејќи ќе пристигнеме прерано во Падова“.

На самото поаѓање водичот ни понуди екскурзии во Ферара, Модена и Сан Марино како дополнителна услуга која се плаќаше за 55 евра по лице доколку во пакетот беа земени сите три дестинации.

Сан Марино практично се наплаќаше два пати ,бидејќи тоа беше почетна точка за враќање во Србија, па оние кои не платија за екскурзии сигурно отидоа во Сан Марино без да платат, што беше речиси половина од патниците. Плативме и не добивме потврда од водичот.

Возачите не го знаеја патот, се изгубија и ги поминаа кривините, па губевме време возејќи без да знаеме колку слободно време ни останува за екскурзии.

По враќањето од Модена на 11 март околу 21 часот, возачите се изгубија во Римини и дојдоа до подвозник кој беше понизок од минибусот, а водичот не извади од возилото и не упати пеш до хотелот со инструкции дека е оддалечен само километар и дека не е страшно да се оди.

Во Сан Марино, на 12 март, водичот одлучи наместо да тргнеме во 16 часот и да се вратиме во Србија, сепак да го посетиме продажниот центар „Искуство“, кој не беше вклучен во програмата за патување, поради што требаше да заминеме. во 18 часот.

Никој од патниците немаше потреба да го посети аутлетот, а по препорака на возачот и водичот да тргнеме порано доколку сите повторно се собереме и влеземе во минибусот.

Времето беше околу 17:30 часот. Во меѓувреме не можевме да го најдеме водичот кој сам отишол до аутлетот и го исклучил мобилниот телефон, па ниту ние ниту возачите не успеавме физички да го пронајдеме.

Дури во 18 часот и 32 минути добивме СМС дека мобилниот телефон е достапен, му се јавив на мојот роаминг телефон, тој ми одговори и рече дека пристигнува и дека „го изгубил телефонот и повторно го нашол“ иако неговиот телефон беше недостапен – затоа беше намерно исклучен до понатаму.

Конечно заминавме за Србија во 18:45 часот. Околу 21 часот го замолив возачот да застане на првата бензинска пумпа или паркинг со тоалет поради физиолошки потреби.

Ме прашаа „Дали е итно?“, и иако јас одговорив потврдно, тие не застанаа на првата станица туку продолжија да возат и следната станица беше на 16 километри.

Ни на тој не застанаа, по тие 16 километри, а на прашањето зошто не застанаа, ми одговорија дека ќе застанеме на следниот, кој е на уште 48 километри, што е околу еден час возење.

Добив мензис и едноставно немав начин да го спречам она што следеше, а тоа беше дека бев покриена со дамки и крв.

Од горенаведените причини и ситуацијата кога пристигнав во Белград ги замолив да застанат на локација попозната како „Змеј“ за што поскоро да стигнам до тоалет и да си го решам проблемот, водичот почна да не уценува дека ќе застане под услов да не се жалиме во агенцијата, на што му одговоривме дека дефинитивно ќе се жалиме и еве ви се жалиме на вас YUTA и агенцијата.

Од минибусот излеговме околу 10 часот на 13 март од почетната точка кај „Сава центар“.

Заборавивме едно шише маслиново масло во минибусот и по околу еден час стапивме во контакт со агенцијата од каде рекоа дека немаат контакт со возачот и да се јавиме ако можеме и сами да ја решиме ситуацијата.

Истиот ден водичот ме малтретираше со лични пораки и линкови до неговите промо точки преку апликацијата Вибер.

Со надеж дека ќе ме упатите кои се нашите права и кои се обврските на агенцијата во вакви ситуации, срдечно ве поздравувам, се наведува во писмото на очајната патничка.

Извор: Курир.рс

Фото: Илустрација