Naslovna Zivot Дете пред мене на каса во трговски сакаше да купи кукла –...

Дете пред мене на каса во трговски сакаше да купи кукла – кога дознав зошто, не можев да гледам од солзи

„Бев во трговскиот центар кога ја видов касиерката како разговара со момчето, кое беше околу пет или шест години.

Касиерката му рече: ,,Жал ми е, но немаш доволно пари за да ја купиш оваа кукла!”

Тогаш момчето се сврте кон касата и праша: „Дали сте сигурни дека немам доволно пари?“

Касиерката повторно ги броеше парите и одговори: „Не, немаш доволно пари за да ја купиш куклата…“

Момчето сепак ја имаше куклата во рака. Застанав до него и го прашав кому сака да му ја даде оваа кукла?

“Тоа е куклата што сестра ми ја сакаше најмногу. Сакав да и подарам роденденски подарок. Морам да и ја дадам на мајка ми оваа кукла за да може да и’ ја подари на сестра ми кога ќе оди таму “.

Очите му беа толку тажни кога го рече тоа. “Сестра ми отиде кај Бога. Тато ми рече дека мама наскоро ќе го види Господ, па затоа мислев дека може да земе кукла за да и ја однесе…”

Моето срце скоро престана да чука. Очите ми беа полни со солзи што едвај гледав. Момчето ме погледна и ми рече:

“Му реков на татко ми да и каже на мајка ми да не оди. Таа мора да почека додека не се вратам од продавницата”.

Потоа ми покажа многу убава фотографија од себеси на која се смешкаше и ми рече

„Сакам мајка ми да ја однесе оваа фотографија на сестра ми, така што таа да не ме заборава. Ја сакам мајка ми и посакувам таа да не ме остави, но тато ми вели дека мора да биде со мојата мала сестра“. Потоа со тажни очи тој повторно погледна во куклата и стана многу мирен …

Брзо го зедов паричникот и му реков на момчето: „ајде повторно да провериме дали имаш доволно пари за куклата! „Добро“, рече тој, „Се надевам дека има доволно“. Ги додадов моите пари без тој да види и почнавме да ги броиме. Доволно беше за кукла и уште повеќе.

Момчето рече: „Фала му на Бога, што има доволно пари!“

Потоа, ме погледна и додаде:

„Се молев минатата ноќ пред да отиде мама кај Бога да имам доволно пари да ја купам оваа кукла за да може мама да и’ ја даде на сестра ми. Слушај ме! Исто така, сакав да имам доволно пари за да купам бела роза за мама. Мајка ми сака бели рози… ”

Ја напуштив продавницата, но не можев да го извадам момчето од главата.

Се потсетив на една статија во еден локален весник пред два дена, во врска со пи јан возач на камион, кој влетал во автомобил во кој учествувале млада жена и девојка.

Бебето поч инало веднаш, а мајката е во критична состојба. Семејството мораше да одлучи дали да го повлече приклучокот од помагало за живот, бидејќи младата жена никогаш нема да се опорави од кома. Дали беше тоа семејството на момчето?

Два дена откако го запознав момчето, прочитав во весникот дека една млада жена починала. Не можев да помогнам, но купив букет бели рози и отидов на местото каде што беше положено телото на младата жена.

Лежеше таму во ковчег, со прекрасна бела роза и фотографија од момче и кукла. Со солзи во очите, сфатив дека мојот живот исто така се смени засекогаш…

Љубовта што момчето ја чувствуваше кон својата мајка и сестра е сè уште тешко да се замисли денес. Пи јаниот возач им одзеде сè на ова семејство.

Ве молиме, не пи јте алкохол! Вашите постапки можат да го променат вашиот живот засекогаш. Но, исто така, животот на некој друг кој нема никаква врска со вашите проблеми.“

Сторијата е преземена од социјалната мрежа Редит.