Naslovna Magazin Досега ја гледавте на ТВ, но во ова издание НИКОГАШ – министерката...

Досега ја гледавте на ТВ, но во ова издание НИКОГАШ – министерката објави слика и ги сруши мрежите

Дарија Кисиќ Тепавчевиќ е родена на 20 август 1975 година во Сараево. Потекнува од семејство на академски граѓани.

Татко ѝ, Богдан е електроинженер, а мајката Весна е лекар, педијатар. Токму таа била пример за младата Дарија да избере лекарска професија. Додека 3 години помалиот брат ја избрал професијата на својот татко и дипломирал на електротехничкиот факултет.

Во разговорите, но и во интервјуата, Дарија Кисиќ Тепавчевиќ секогаш истакнува дека е „100 проценти од Херцеговина“.

Познатата докторка со задоволство се сеќава на нејзиното детство исполнето со игри, пакости, па дури и „пресметки со нејзиниот брат зад куќата“.

Дарија Кисиќ Тепавчевиќ

И денес, кога поради деловни обврски нема доволно слободно време, поголемиот дел од летото го поминува во родната Херцеговина.

Дарија уште од рана возраст покажала дека е вредно и паметно дете. Успесите кои ги постигнала во текот на образованието и кариерата се најдобар доказ за нејзината посветена работа и исклучителна посветеност.

Дипломирала во ОУ „Слободан Вуковиќ“ во Сараево како првенец на генерацијата. Своето образование го продолжила во Трета гимназија.

За жал, на 17 години ја дочекала вој ната и разделбата на нејзиното семејство. Таа и нејзиниот брат се преселиле во Билеќа, додека родителите останале во Сараево.

Семејството повторно се обединило дури по дипломирањето на Дарија. Во главниот град на Србија, идната докторка се запишала на Медицинскиот факултет кој го дипломирала во 2001 година со просек 9,60.

Со оглед на тоа дека била добра студентка, следната година добила можност да започне да работи како асистент-приправник на курсот Епидемиологија. Многу брзо сфатила дека ѝ се допаѓа работата со студенти и научните истражувања. Така таа ја избрала епидемиологијата како нејзин животен повик.

Во 2006 година специјализирала епидемиологија на Медицинскиот факултет во Белград, а потоа докторирала со највисока оценка.

Иако корона вирусот ја стави во преден план во Србија, Дарија Кисиќ Тепавчевиќ уште порано ја докажа својата стручност.

Овој доктор, професор, а пред сѐ врвен епидемиолог е автор на повеќе од стотина научни трудови од областа на епидемиологијата, објавени и во домашни и во странски публикации.

Пред две години таа одигра важна улога во бор бата против епидемијата на сипаници.

Дарија е секогаш негувана, со беспрекорен стајлинг, едноставно д-р Дарија плени со својот прекрасен изглед. Својата хармонична фигура, освен на генетиката, ја должи и на долгогодишното уметничко лизгање.

Цртањето ѝ е уште еден талент од младоста. Додека денес ужива во литературата, особено во делата на локалните класицисти.

Министерката Дарија подготви ориентален специјалитет кој беше омилен десерт на многу генерации.

Министерката за семејна грижа, д-р Дарија Кисиќ Тепавчевиќ, најголем дел од своето работно време го поминува на терен, со оглед на одделот што сега го води.

Но, таа секогаш е елегантна и дотерана со вкус. Досега сме ја гледале на телевизија, на разни настани и за време на министерските должности, но пред два дена објави фотографија од кујната.

Земала тенџере и котел, извадила брашно и масло и подготвила алва, ориентален специјалитет кој се смета за омилено слатко на многу генерации. Министерката вели и дека досега не знаела како се подготвува, но дека научила во Прибој.

„Денес прекрасните дами од здружението „Спаси го селото“ од Прибој ме научија како да правам алва. Благодарам Суада“, порача д-р Дарија на својот Инстаграм профил.

„Споделете го рецептот да го пробаме и ние“, „Дарија, сликите од Прибој мора да ги воодушеват сите, се гледа дека сте сестрана госпоѓа поздрав во Србија од Мостар“.

„Способна сте за сѐ убаво“, „Подготвена на сѐ, затоа што има волја. Тоа е претпоставувам од добро семејство. Среќно”, се редеа коментарите на фотографијата.

Дарија Кисиќ Тепавчевиќ