Naslovna Zivot На оваа актерка Светлана Бојковиќ ѝ го превзема мажот пред камерите, беше...

На оваа актерка Светлана Бојковиќ ѝ го превзема мажот пред камерите, беше една од омилените во поранешна Југославија

Поминаа три децении откако серијата „Бољи живот“ првпат беше прикажана на телевизиските екрани, а оттогаш таа многупати се повторуваше и не забавуваше повторно и повторно.

За жал, некои од главните актери повеќе не се живи, некои се уште се активни, а има и такви кои свесно се оддалечија од медиумскиот свет.

Меѓу нив е и Љиљана Лашиќ, која ја толкуваше улогата на Лелица, сопругата на Терми натор (Воја Брајовиќ).

Актерката, која стекна огромна популарност како куќната помошничка Тина во серијата „Pozorište u kući“.

Покрај нејзиниот блескав талент, ја красеше и прекрасниот изглед, па важеше за една од најголемите актерски ѕвезди во поранешна Југославија.

Љиљана Лашиќ, актерка и драматург, е родена на 17 декември 1946 година во Крагуевац, а првите чекори ги направи на сцената во Белград.

Во брак e со Владислав Лашиќ, сценограф, ги има синот Ѓорѓе, архитект и внукот Јована. Таа по 40 години глума се повлече од Белградскиот драмски театар.

Нејзиниот прв професионален избор беше архитектурата, но ги прекина студиите за да влезе на Факултетот за драмски уметности, од сосема невообичаена причина.

Имено, таа верувала дека доколку остане на првиот избор ќе го загрози бракот. За полесно да го следи, се запишала на студии по глума.

“Се омажив многу млада, што никому не го препорачувам. Да се ​​омажиш на 18 години значи да изгубиш голем дел од младоста”, изјави своевремено актерката, која публиката денес може да ја види на театарската сцена на театарот „Славија“.

За полесно да се следат, Љиљана влезе во неговиот свет, а на факултет беше во класа со Петар Божовиќ и Светлана Бојковиќ.

Љиљана напорно работеше и пред и по улогата во Бољи живот, повеќе од 40 години беше член на Белградскиот драмски театар.

Најмногу играше во телевизиски серии, додека не ја гледавме често на филм, глумеше само во неколку филмови. А највпечатлива остана по улогата на Кристина Тина во „Pozorište u kući“.

Покрај актерството, Љиљана Лашиќ успешно се занимава и со пишување, а некои нејзини текстови се драматизирани.

Љиљана која денес има 76 години не е често присутна на јавната сцена, но многумина се согласуваат дека била и останува вистинска дама.

Интересно е што нејзината соученичка Светлана Бојковиќ подоцна стана нејзин телевизиски ривал во „Боље живот“, а „вин овник“ беше нејзиниот партнер од серијата Воја Брајовиќ.

Таа како што напишавме погоре ја играше Лелица, сопругата на професорот Тер-минатор со која Емилија Попадиќ (Светлана Бојковиќ) е во врска.

Сите се сеќаваат како Светлана на Љиљана, поточно Емилија на Лелица ѝ го превзема мажот пред камерите, во серијата.