Naslovna Zivot Кога ги истресов парите, моите родители не ми веруваа дека сум ги...

Кога ги истресов парите, моите родители не ми веруваа дека сум ги заработил- пријател на Шабан Шаулиќ раскажа искрена приказна за него поврзана со Македонија

Многу од песните кои ги испеал Шабан Шаулиќ се напишани од поетот и офицер Новица Костиќ, првиот текстописец на Шабан по раскинувањето со Бучо Јовановиќ.

Ексклузивно за Музичка аптека, Новица Костиќ ги раскажувл најубавите моменти со Шабан, четири години по неговото заминување во вечноста.

Од 1974 година до почетокот на 90-тите, скоро секој албум на Шабан вклучуваше песна од офицерот на ЈНА, Новица Костиќ. Имаше и песни по нарачка, имаше и песни за колегите и пријателите на Шабан.

– Уште во првите години од нашата соработка кај Шабан видов неверојатен инстинкт и чувство за убава песна. Иако, да бидам фер, и јас почувствував некој стр ав и грч во очекувањата на Шабан.

Се плашеше како ќе се снајде по Буца, а сакаше да постигне повеќе отколку со Буца. Шабан изгради свој стил на темелите на Буца, не копирајќи никого.

Всушност, сега кога ќе погледнам назад, јас сум првиот текстописец на Шабан на неговото независно креативно патување.

– Шабан никогаш не снимил две исти или слични песни. Секогаш бараше нешто ново и нешто поразлично од останатите. Впрочем, Шабан се раздели од Буца кога сфати дека доволно созреал за да може сам да компонира.

И така бескрајно музички, тој не се двоумеше да ме праша што мислам и како ќе составам мелодија.

– Шабан во потрага по помодерен израз и звук, по мој текст ја компонираше песната “Meni je s tobom sreća obećana, која е сосема поинаква од сите други песни од раните 80-ти.

Испадна во поп-денс стил, со сите тие жици и гудачки виолини и со аранжман на легендарниот Драган Кнежевиќ.

И Шабан и јас верувавме во таа песна, ја ставивме на албумот како прва и главна, па веднаш по снимањето отидовме во блискиот ресторан да го прославиме идниот хит.

Еден месец поминува – ништо, една година поминува – ништо. И потоа, по 30 години некои нови деца ја прифатија како своја.

Шабан компонираше, а Новица Костиќ напиша стихови за десетици колеги на Шабан.

Шабан во еден момент сакаше да напишам песна во чест на неговите родители и деца. Текстот „Едно момче поминува низ село“ веднаш ми скокна, а песната на албумот беше насловена „Илда и Ахмет“.

– Животните патишта на Шабан и мојот живот се вкрстуваат во Македонија. Шабан служеше вој ска, а јас интернирав како кадет. Еден ден се организираше армиски натпревар во клуб во Битола.

Добив задача да напишам песна за нашиот ансамбл за во ена уметност. Во лет, враќајќи се од теренот, напишав и реков:

„Во Битола ѕвезди шетаат низ градот, и ја кријат вечерта со црните коси. Кога луди лото пламнува и сводот се затемнува, тогаш поезијата тече низ улиците“.

– Кога го кажав тоа, ми пријде еден вој ник и ми рече: „Честитки што пишуваш, јас сум Шабан Шаулиќ“. Првпат го видов Шабан, го знаев само од неговите песни.

Ми кажа дека почнува да компонира за себе, дека му треба текстописец и дека пишувам феноменално. Ми предложи да пишувам за неговите плочи, само малку да ја „омекнам“ поезијата и да ја спуштам на ниво на „широки народни маси“.

Така Новица Костиќ стана првиот текстописец на Шабан во првите години на независноста и независната композиторска кариера.

– Потекнувам од ридски предели, а служев како офи цер во многу ридови на некогашниот Југ. Една вечер во Скопје, потпрен на прозорецот, гледав кон ридот Водно.

И покрај мравјалниците во бараките и секојдневната гужва во големиот град, се чувствував некако осамен, како самец во еднокреветна соба со сопственикот.

– Зедов молив и напишав „”Tamo kod najdaljih brda” и “Na stolu pismo od majke“ и немав поим дека еден ден тие песни ќе се најдат на плочите на Шабан Шаулиќ и дека ќе бидат испеани на ком еморацијата на Маринко Роквиќ.

– Кога се појавија првите плочи со мојот потпис, Шабан ме праша дали добивам пари за сите тие песни. Му реков, малку срамежливо: „Мислев дека треба да ми ги дадеш“.

Шабан тогаш ми објасни дека треба да отворам жиро сметка во банката на која ќе оди уплатата од продадените плочи.

– Кога ја повлеков првата исплата од хонорарите и кога истресов еден куп пари, моите чесни родители мислеа дека сум ја огр абил банката.

Искрено, зборовите на Шабан: „Како да си ја опишал мојата љубов или мојата куќа“ значат многу повеќе од сите тие златни плочи на Шабан и милиони примероци, стпи во текстот на Телеграф.рс