Naslovna Zivot Пешачка (не)култура во една минута- Наташа ја покажа вистинската слика на главниот...

Пешачка (не)култура во една минута- Наташа ја покажа вистинската слика на главниот град (ФОТО)

На социјалните мрежи, и во медиумите често се зборува за некултурата на возачите и пешаците во Скопје и низ Македонија, а најмногу случаи има во главниот град.

Има една популарна група на Фејсбук која се вика Ѕид на сообраќајнјот срам и таму често се објавуваат слики од возачи или пешаци кои не ги почитуваат сообраќајните правила.

Еден од статусите објавен неодамна, токму на оваа група и поткрепен со слика вели:

– Тешка сељачана од провинција се досели во Ѓорче, не знаат да препознаат дрво!!! Култура на нула, вратете се по селата не ни го прљајте и уништувајте Ѓорчево наше, тешка сељачана!!!“.

– Снимено на 27.11.2015, кај Сити мол, околу 20.30 часот. Откако сврте, застана на булеварот, го остави таму со вклучени жмигавци и сите што беа во возилото отидоа во блиската обложувалница. РЕЗ ИЛ!“, е една објава на порталот Засе на оваа тема.

Наташа Стојановска, нашата позната новинарка која ги следи актуелните случувања од повече области кај нас, во едно интервју за Женски магаизн има изјавено:

– Да останеш во новинарството кога гледаш дека работите во земјата и професијата одат во погрешен правец, кога личната егзистенција е доведена во прашање.

Кога притисоците се огромни, кога ги загр озуваш и своите најблиски, кога се бориш за правда и професионализам, но тоа некому не му се допаѓа.

Во вакви услови да не потклекнеш и да не ја напуштиш професијата, тоа за мене досега беше најголемиот предизвик. По затворањето на телевизија А1, девет месеци бев невработена.

Целата ситуација беше отежната бидејќи, во тој период, дел од новинарите на А1, како да беа на цр на лис та за вработување.

Сепак, од денешен аспект, можам да кажам дека токму тие месеци и покрај неизвесноста која ја донесоа, од друга страна беа тест за многу луѓе кои беа дел од моето опкружување.

Не би рекла жр тва, повеќе тоа би го именувала како љубов кон професијата, професионализам во работата. Во таа смисла, секако дека има моменти, кога професијата влијае на приватниот живот.

Се сеќавам еден свој роденден, наместо да го славам со пријателите, морав да следам штр ајк на железничарите на станицата во Трубарево. Имавме и ексклузивни снимки.

А за тоа време, моето друштво го славеше роденденот без мене. Една година пак, роденденот си го прославив во Бугарија, со Заев и Борисов кои потпишуваа Договор за соработка.

И не само тоа, многу често се случува да отсуствувам или доцнам на важни семејни настани, затоа што сум била некаде на терен, или пак надвор од државата.

Секако, подоцна наоѓам време и начин да се извадам за пропуштените мигови со пријателите и семејството. Затоа е важно секој да ја сака професијата, и да биде професионален, бидејќи само така доаѓаат резултатите и успесите.

А со добра организација, ниту пријателите, ниту семејството нема да бидат изоставени. Едноставно, кога се сака – сѐ се може, се друго е само изговор“, изјавила Стојановска.

Таа на Фејсбук ставила неколку слики од однесувањето на пешаци во центарот на Скопје и напишала: Пешачка култура, сликана во една минута…