Naslovna Zivot Удобност е да имаш фрижидер да не ти се расипе храната: Трогателна...

Удобност е да имаш фрижидер да не ти се расипе храната: Трогателна приказна за Дане и Кристина кои ги снашла неправда

Дане Бијорац и неговата сопруга Кристина доживеле неправда кога српска емисија дознала за лошите услови во кои живеат на планината Голија.

Тогаш, многу граѓани се сочувствувале со младиот пар кој има еден син од неколку месеци и им донирале основни намирници за живеење.

Но, среќата на ова семејство не застанала тука, па извесна фирма одлучила своеволно да им изгради куќа на младиот пар каде ќе можат да живеат со нивното синче.

Во тој момент, таа вест ги изреволтирала граѓаните кои им донирале и оттогаш Дане и Кристина живеат непосакувано од нивна страна.

Животот на Дане Бијорац целосно се смени кога емисијата за ова момче од Голија и Кристина која дојде од Сараево по него беше прегледана три милиони пати – и на телевизија и на jутјуб.

„Добив наследник, имам нова куќа, имаме струја, секакви работи“, вели Дане на прашањето на новинарот од емисијата „Око“ – што му се сменило во животот од емисијата во која се прикажува трогателната љубовна приказна.

Имено Дане и неговата сопруга Кристина живееле во многу тешки услови, без струја, без храна и без останатите основни намирници.

-Најголемата промена беше доаѓањето на струјата, изјави Дане за РТС. „Три дена не ја гасев сијалицата, ниту ноќе, ниту преку ден“, се пошегува планинарот.

Во една прилика, камерите ги снимиле како го чекаат бебето во куќа без струја и патишта. Срамота е под фенер и свеќа да се раѓа дете, на крајот на краиштата, тоа е 21 век“, изјави тогаш Дане.

Многу работи почнаа тогаш. Кога Курир ја објави жиро-сметката на Дане, во неа се влеаа исплати од граѓани кои ги допре оваа приказна.

Струјата конечно стигна до неговата стара куќа на планина, а фирма од Нови Пазар му изгради нова куќа – целосно самоиницијативно.

„Не се сеќавам дека сум слушнал дека тоа некогаш се случило“, вели Дане.

„Знам дека луѓето се здружуваат за да помогнат кога нечија куќа ќе изгори или ќе се уништи при лизгање на земјиштето, но не знам дека некоја компанија самоиницијативно му прави ваква куќа на некого,“ рекол Дане кој не знаел дека после ова граѓаните ќе го напа ѓаат поради тоа што мислат дека тој и сопругата живеат од добротворни цели.

Бијорац е пресреќен што се гради нова штала во која кога ќе падне снег ќе може да се сместат и до 50 говеда. Сега има 30 години и вели дека тоа е прилично добра бројка за безбеден живот.

„Ми останаа најмалку две телиња минатата година, затоа што многу луѓе ми платија пари за синот Јован.

„Тие ми се противат дека живеам од добротворни цели“, вели вредниот Дане кој со години се грижи за своето „богатство“. Тоа би било голем срам овде.

„Сите што сакаа да знаат видоа дека не барав ништо освен струја и пат“, возвраќа гордо. „И зборуваат… Некои од незнаење, некои од злоба, од љубомора, да понижат некого.

Јас сум крив… Што е поентата да ме оговарате кога не сме ни барале нова куќа.

Велат дека немам дрва, немам сено. А ние имаме, фала богу, имаме брашно и сол, имаме жито, имаме добиток, не се жалиме“, рекол Дане кој не може да се израдува на новата куќа поради предрасудите кои ги имаат граѓаните.

И молкот на Кристина покажува дека тие биле длабоко трогнати од човечката злоба.

Иако се согласила да ја снимаат, не сакала да каже ниту еден збор за телевизија. Нејзините родители се налутиле за сѐ, бидејќи во Сараево каде што живеат се зборува дека барале милостина.

На сите што ни испратија пари и облека за Јован, благодарам и нека им се вратат на животот и здравјето“, вели Дане.

„Се што ми остана ќе однесам во Црвениот крст во Нови Пазар за да го дадат на други деца.

Сѐ уште нема пат до нивната куќа. Но, малиот Јован крштевката ќе ја прослави со родителите во новата куќа, со пет прекрасни соби, струја и телевизија.

Најважен ни е фрижидерот“, скромно вели Дане. „За да не се расипува храната. Тоа е удобност.”