Naslovna Magazin Поради него се откажа од се- ова е животната приказна на Марија...

Поради него се откажа од се- ова е животната приказна на Марија од Жикина Династија која се упокои пред две години

Пред неа имаше голема кариера, но сепак ја избра љубовта… Актерката Риалда Кадриќ, најпозната по улогата на Марија од „Династијата Жика“, ненадејно се упоки на 57-годишна возраст во Атина, на 26 јануари во 2021 година.

Во грчката престолнина таа живееше долги години, а целата екс Ју јавност по оваа вест беше во солзи. Веста потоа за Курир ја потврди нејзината пријателка.

Родена е на 14 јуни 1963 година во Белград. Од средината на 80-тите години на 20 век, таа живееше и работеше како психотерапевт во Лондон. Популарноста ја стекна на 14-годишна возраст, глумејќи во серијата „Луди години“.

Марија Тодоровиќ, подоцна Павловиќ играше вкупно осум пати. Таа одигра уште неколку помали улоги, а во раните 90-ти се откажа од актерството иако и предвидуваа успешна кариера.

Таа се преселила во Лондон каде најпрвин работела како новинар, а подоцна специјализирала за психоанализа. До шестата година живеела со родителите во Улица Пролетерски Бригада, спроти музејот Никола Тесла.

Потоа се преселиле на улицата „Пиплс фронт“, каде што живеела со родителите и баба ѝ додека не замине во Лондон. Учела во ОУ „Исидора Секулиќ“ и била член на драмската секција на Радио Белград.

Таа имаше само 13 години кога го сними својот прв филм. По завршувањето на средното училиште, а пред да се запише на факултет, поминала еден месец во Париз. За толку кратко време се заљубила во француската престолнина и верувала дека повторно ќе се врати таму.

Како член на Драмската секција на Радио Белград, првите знаења за глума ги стекнала како девојка. Сепак, големиот момент се случи во 1976 година кога таа за прв пат се појави на филм.

Следната година снимила филм за растењето „Луди години“ со одлична актерска екипа. Иако режисерот планираше да биде еден филм, големиот интерес на публиката и продукцијата го натера да снима продолженија.

Ријалда толкуваше млада партизанка во партизанскиот филм „Дво б ој за јужната пруга“ од 1978 година. Режисерот Здравко Велимировиќ повторно ја спои со Гидра, а младата актерка доби можност да учи од искусни колешки како Радмила Савиќевиќ.

По завршувањето на средното образование, Ријалда Кадриќ се запишала на студии по светска книжевност во Белград.

Со цел да го подобри своето познавање на англискиот јазик, таа за прв пат престојува во Лондон во 1984 година.

Патот две години подоцна повторно ја однесе во англиската престолнина, но потоа остана повеќе од 30 години. Таму се вработила и се омажила, а поради таа љубов била подготвена да остави се, засекогаш да ја напушти Србија и да се откаже од актерската кариера, а тоа и го стори.

Прво, таа пишуваше радио колумни за Лондон за Радио Белград и Третиот канал на Радио телевизија на Србија. Тоа, вели, и помогнало да преживее напуштањето на Белград и да ја прифати новата средина, луѓе и околности, да ја сподели со луѓето и да ги почувствува нивните реакции.

Со распадот на Југославија и почетокот на крв-авиот судир, интересите на слушателите се сменија, па Ријалда работеше како известувач и репортер.

Извесно време работела со скратено работно време во телевизиската мрежа Би-Би-Си, а потоа како известувач за „Гласот на Америка“ во Вашингтон.

Во 1999 година, таа се врати во Лондон. Работела како новинар до 2000 година.

Имајќи предвид дека со текот на времето се заинтересирала за психо анализа, посетувала различни обуки во образовните институции во Лондон.

За да може да се вработи, завршила егзистенцијално-феноменолошка терапија. Во октомври 2006 година се здобила со звање психотерапевт.

Блиските велат дека не се покајала за својата одлука, поради љубовта да се одрече од актерската кариера, иако можела да има сосема друг живот ако било обратно.