Naslovna Vesti Фатен и уапсен Драган Даравелски, некогашниот близок соработник на Љубчо Георгиевски

Фатен и уапсен Драган Даравелски, некогашниот близок соработник на Љубчо Георгиевски

Поранешниот директор на Царинската управа, Драган Даравелски, во март, 2016 година беше уапсен во Србија по распишана потерница од страна на македонските власти.

Даравелски е осуден во Македонија со правосилна судска пресуда дека како директор на Царинската управа (1999-2002) проневерил 2,5 милиони евра.

Против него, веднаш по завршувањето на неговиот мандат како директор на царината, веднаш беа поднесени неколку кривични пријави за злоупотреба на службената должност и овластувања.

Една од нив беше и за неуплатување на приходите од царините во буџетот на државата и за отуѓување возила, сопственост на царината и на други институции.

Во потерницата на МВР пишува дека Даравелски Драган „се бара по наредба на Основен суд Скопје за сторено кривично дело злоупотреба на службена положба и овластување по член 353 КЗ на РМ”.

Даравелски долго живееше во Белград, каде беше и во екстрадициски притвор, но веднаш потоа стана државјанин на Србија и не беше испорачан во Македонија.

Извор: мкд.мк